De lessen

  0 Voorwoord
1
  2 De pantalon
  3 Steekzakken
  4 Steekzakken (2)
  5 Dakzakken
  6 Het achterbeen
  7 De gulpsluiting
  8 Vervaardigen van
Pantalon
  9 Het maatnemen
  10 Universeel patroon
  11 Modelleren
  12 Colbertmouw
  13 De kraag
  14 Doorknoopjurk
  15 Joggingjack
  16 Joggingpantalon
     
   
     
     
   
     
     
     
     
     
     
     
     
 

Les 8 - Het vervaardigen van de pantalon

We stikken de zijnaden en persen die open of stikken ze over. Vervolgens gaan we eerste twee halve banden maken. Deze zijn elk de halve bandzijdte plus 10cm. De breedte hangt af van de smaak, maar is dan 2x breedte + 1cm.
We nemen een reep linnen van 2x ½ bandwijdte + 10cm en ongeveer de gewenste bandbreedte. Dit linnen leggen we 1cm over het randje van de stof en stikken het vast (fig.1).

fig. 1
 

Hierna vouwen we het linnen naar binnen en stikken het vast (fig.2).

fig. 2
 

Nu slaan we de band dubbel en persen het met een heet ijzer en een natte lap (bijvoorbeeld een lap van flanel).
We leggen de broek nu met de goede kant op de machine en stikken de teruggevouwen band met de enkele kant en een gewone naadbreedte(1cm) op (fig.3). De band is voor en achter iets te lang.

fig. 3
 

Bij de sluiting vouwen we de band binnenste buiten dubbel en stikken de gewenste overslag 'recht' of 'rond' af (fig.4). Daarna knippen we net voorbij het stiksel de resten van de band af.

fig. 4
 

Dan draaien wij deze om en stikken de band op de buitenkant, over het randje op. Ook nu persen wij de band en maken het knoopsgat, zetten de knoop aan en maken de sluiting dicht. De broek wordt plat op de tafel gelegd en de bandwijdte gemeten. Zorg er voor dat de sluiting op de helft ligt en zet achter streepjes op de band. De streepjes op elkaar leggen en de zitnaad stikken tot de holte. Nu de tussenbeensnaad stikken en het laatste kruisstukje. Deze naden openpersen, de broek omkeren en oppersen. Let er hierbij op dat de naden op elkaar liggen. Lengte aftekenen en de pijpen zomen.

 
    Website gemaakt door reddogproducts © 2010/2013 | Copyright